Ovaj popularni napitak ima blagotvorno dejstvo na naš organizam kada se umereno i na pravi način konzumira. Kafa poboljšava koncentraciju i čini nas sposobnim da ujutru, nakon što se probudimo, razgovaramo sa ljudima i brže mislimo.

Ukoliko ne možete da zamislite dan bez kafe, pročitajte ove korisne savete stručnjaka o tome kako da vam kafa bude ukusnija:

1. Čuvajte kafu na odgovarajućem mestu. Izbegavajte čuvanje kafe u frižideru ili zamrzivaču gde se može isušiti, a svakako je nemojte držati ni blizu klima uređaja ili grejalica. Greg Lorens, stručnjak za kafu, ističe da kafa gubi ukus pri kontaktu sa kiseonikom.

"Kada zrna kafe izložite kiseoniku, imate tačno pet minuta pre nego što ona izgubi svoj puni ukus". tvrdi Lorens i naglašava da je zbog toga najbolje kafu držati u hermetičkim kutijama.

2. Koristite filtriranu vodu. "Voda čini 99 odsto kafe. Ako koristite vodu lošeg kvaliteta, vi ćete napraviti i lošu kafu," kaže Lorens. Britanska nacionalna asocijacija za kafu preporučuje korišćenje filtrirane ili flaširane vode, dok bi "česmovaču" trebalo izbegavati.

3. Očistite posudu u kojoj kuvate kafu. Mnogi posudu samo isperu vodom nakon što skuvaju kafu. Stručnjaci savetuju da bi ipak trebalo uraditi detaljno čišćenje makar jednom nedeljno, toplom vodom i sirćetom.

4. Kafu pijte rano. Izbacite iz života lošu naviku ispijanja kafa po ceo dan, jer nema potrebe za tim. Istraživanja su pokazala da je najpoželjnije kafu piti do 11 časova ujutru kako biste najintenzivnije osetili njen ukus.