Istraživači sa Univerziteta Stenford u Kaliforniji proučavali su hod 14 žena dok su se kretale u različitim vrstama obuće.

Što su štikle bile više, njihov hod, uključujući i kretanje kolena, bilo je otežano.

PROČITAJTE I...Svet poznatih: Trudnice na štiklama (FOTO)

U časopisu Journal of Research, naučnici su rekli da prekomerna telesna težina može učiniti stvari još gore.

"Mnoge promene na petama, posmatrane sa stanovišta povećanja visine i težine, slične su onima koje se dešavaju kod starenja i progresivnog osteoartritisa".

PROČITAJTE I...Kako trudnoća utiče na zglobove?

Druga novija istraživanja pokazala su da od trenutka kada žena obuje štikle, potrebno je u proseku nešto više od sat vremena da se pojavi bol u stopalima.

Takođe, istraživači su utvrdili da su žene u većem riziku od muškaraca da obole od ovih bolesti zglobova.

"Žene i muškarci imaju sličnu biomehaniku kolena kada šetaju bosi, a rodne razlike vidno iskazane u cipelama na štikli, uzimaju se kao mogući faktor za veću zastupljenost osteoartritisa kod žena nego kod muškaraca", ističu naučnici.

PROČITAJTE I..."Verni" pratioci trudnoće

Najčešći oblik artritisa dovodi do oštećenja hrskavice koja pomaže da se bez napora savijamo, podižemo ili spuštamo, a ova bolest trenutno utiče na više od osam miliona Britanaca.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.