Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog čega starije žene češće rađaju blizance?

Broj trudnica, koje u četvrtoj deceniji najčešće usled veštačke oplodnje nose dvojke, trojke, četvorke, sve je veći, iako prema rečima specijalista ove trudnoće spadaju u grupu takozvanih rizičnih trudnoća.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Šanse da žena u četrdesetim rodi blizance ili trojke veće su nego u bilo kojoj drugoj dobi, a to prvenstveno omogućava medicinski potpomognuta oplodnja. Broj žena starijih od 40 godina koje rađaju danas blizance veći je nego ikada ranije, pokazala je studija britanskog Ministarstva zdravlja, prema kojoj se kod žena mlađih od 20 godina na hiljadu slučajeva dogodi 6,1 višejajčanih trudnoća.

Kod žena starijih od 35 godina broj višestrukih trudnoća je porastao sa 9,8 slučajeva na hiljadu trudnoća u 1976, a na 99,3 u 2011. godini. Iako se već duže vreme zna da medicinski potpomognuta oplodnja povećava šanse višejajčanih trudnoća, ovi podaci su potvrda toga, jer nije reč samo o blizancima, zato što je sve više žena koje rađaju i trojke i četvorke.

Pročitajte i Retkost i lepota blizanaca

I u Srbiji se iz godine u godinu beleži sve više blizanaca. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u našoj zemlji je 1993. godine rođeno 1.702 blizanaca, a prošle godine je na svet stiglo 2.292 dvojki.

Profesor dr Elijana Garalejić, načelnica Odeljenja za arteficijelne reproduktivne tehnologije Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front”, kaže da je poznata činjenica da žene starije od 38 godina češće kada ostanu spontano u drugom stanju upravo nose blizance, ali uvođenjem vantelesne oplodnje u svakodnevnu praksu znatno je porastao broj žena koje rađaju dvojke ili trojke.

Pogledajte i 8 stvari koje bi mame koje očekuju blizance trebalo da znaju

To se dešava zbog toga što se u postupku veštačke oplodnje u matericu ubacuje više embriona, od kojih se „prihvate” dva ili tri, što znači da buduća mama nosi toliko beba. Do 20 odsto žena koje odu na vantelesnu oplodnju, rađa blizance ukoliko se u postupku veštačke oplodnje u matericu vrati veći broj embriona.

Pogledajte i Blizanci - dva puta više radosti i briga

“Kada se to dogodi, reakcija roditelja je veoma pozitivna, čak to i priželjkuju. Ali mi lekari te trudnoće smatramo rizičnim zbog velikog broja komplikacija. Zbog toga je u pojedinim zemljama Evrope zakonski dozvoljeno da se u metericu „vrati” samo jedan embrion kod žena mlađih od 38 ili 40 godina. Deca koja se prevremeno rode, mogu da imaju velike zdravstvene probleme i teško je i skupo njihovo lečenje, što je jedan od razloga ovakve odluke. Za mnoge države je jeftinije da daju veći broj pokušaja sa jednim embrionom. Zato se i u Velikoj Britaniji beleži veći broj blizanačkih trudnoća posle 35. godine, kada je dozvoljeno ubacivanje više embriona u matericu. U našoj klinici savetujemo ženama do 36. godine da se vrate dva embriona, a starijima tri, i na taj način imamo veliki uspeh ostvarenih trudnoća, više od 50 odsto postupaka je uspešno”, pojašnjava dr Garalejić dodajući da naše žene imaju pravo na samo dva besplatna pokušaja vantelesne oplodnje.

Prema rečima dr Aleksandre Mladenović-Mihailović, specijaliste ginekologije i akušerstva, blizanačke trudnoće spadaju u grupu takozvanih rizičnih trudnoća kod kojih češće dolazi do spontanih pobačaja, prevremenih porođaja, hipertenzije, dijabetesa u odnosu na jednoplodnu trudnoću.

“Posebno je povećan rizik kod jednojajčanih blizanačkih trudnoća gde oba ploda imaju zajedničku posteljicu, jer neretko jedan blizanac od drugog „krade” hranljive materije koje dolaze kroz posteljicu i pupčanik. Na taj način jedan od njih se brže razvija na račun drugog, što može dovesti i do kobnog ishoda manjeg, nerazvijenijeg ploda. U poslednje vreme zapazili smo češću pojavu višeplodnih trudnoća i kod parova kod kojih nije rađena vantelesna oplodnja”, dodaje dr Mladenović-Mihailović.

Izvor: Politika

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica