Deca, koja premalo spavaju, imaju povećan rizik od nastanka gojaznosti, otkriva nam novo istraživanje američkih naučnika, objavljeno u časopisu Pediatrics.

Nekoliko prethodnih istraživanja je pokazalo da manjak sna povećava rizik od nastanka gojaznosti kod odraslih i značajno smanjuje kognitivne sposobnosti kod dece. Ovo istraživanje, koje je vodila dr Elsie Taveras, otkriva da je adekvatna količina sna deci još potrebnija nego odraslima jer su njihova tela u razvoju.

"Neka istraživanja su pokazala da je adekvatna količina sna kod dece važna tek u određenoj životnoj dobi, a ovim istraživanjem smo utvrdili da deca, nezavisno od uzrasta, treba da spavaju dovoljno", izjavila je dr Taveras.


YUMAMA BLOG STRUČNJAKA: Kako sprečiti loše posledice nespavanja kod mališana



Naučnici, čije je istraživanje trajalo 6 godina, su proučavali zdravlje i težinu dece u dobi od 1, 2, 4, 05:06 godina. Svakih godinu dana su merili sve mere potrebne za dijagnostikovanje gojaznosti, uključujući indeks telesne mase, obim struka, procenat ukupnog masnog tkiva, procenat visceralnog masnog tkiva i procenat mišićne mase.


Majke su ispunjavale upitnik koji je sadržavao pitanja o ishrani, fizičkoj aktivnosti i količini sna dece. Naučnici su uzeli u obzir količinu sna tokom popodneva i tokom noći.

Kada su analizirali sve podatke, došli su do zaključka da deca, koja najmanje spavaju, imaju najveći rizik od nastanka gojaznosti, i to već u dobi od 7 godina.

Naučnici ističu deca u dobi od 6 meseci do 2 godine treba da spavaju najmanje 12 sati dnevno. Deca u uzrastu 4-3 godine najmanje 10 sati dnevno, a u dobi 5-7 godina najmanje 9 sati dnevno.

Naučnici su takođe došli do zaključka da deca u porodici slabijeg finansijskog stanja i manjeg obrazovanja češće spavaju premalo.

Manjak sna može značajno narušiti telesnu kompoziciju, podstaknuti prekomerno oslobađanje hormona gladi, smanjiti želju za fizičkom aktivnošću i povećati žudnju za hranom.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.