Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova istraživanja: Virtuelna stvarnost loše utiče na mozak

Kognitivna mapa u izmišljenom svetu potpuno nestaje, a više od polovine neurona nije aktivno, pokazala su nova istraživanja.

  Izvor: Foto: Profimedia

Iako svet virtuelne realnosti istovremeno oduševljava i plaši, neminovnost je da se tehnologija sve više koristi u svakodnevnom životu. Naučnici koji proučavaju delove mozga ključne za početak Alchajmerove bolesti, otkrili su nedavno da naš mozak radi potpuno drugačije u virtuelnom i u stvarnom svetu, čak i kada naše ponašanje izgleda identično.

PROČITAJTE I...3D filmovi i igrice se ne preporučuju deci

Majank Mehta, profesor fizike, neurologije i neurobiologije sa UCLA koledža, kaže da je obrazac moždane aktivnosti u delu mozga koji je zadužen za osećaj za prostor, u virtuelnoj realnosti potpuno drugačiji u odnosu na stvarni svet.

"Kako veoma mnogo ljudi koristi virtuelnu realnost, veoma je važno da otkrijemo na [ta se odnosi ta velika razlika", istakao je Mehta, dodajući da su neurofizičari sa UCLA univerziteta utvrdili da neuroni za "mapiranje prostora" u mozgu reaguju potpuno drugačije na virtuelnu i realnu okolinu.

PROČITAJTE I...Najbolje video igrice za decu u 2013.

Istraživači su tokom eksperimenta "okačili" male pojaseve na laboratorijske miševe i stavili ih na pokretnu traku, pritom ih okruživši "virtuelnim svetom" na velikim video-ekranima, u mračnoj, tihoj sobi. Zatim su posmatrali kako se miševi ponašaju i aktivnosti na stotine neurona u njihovom hipokampusu. Takođe su merili ponašanje i neuralnu aktivnost kada miševi pređu iz ovakvog okruženja u stvarnu sobu koja je dizajnirana da izgleda identično kao virtuelna.

PROČITAJTE I...Igre koje povećavaju inteligenciju deteta

Naučnici su bili veoma iznenađeni kada su shvatili da su rezultati iz realne i virtuelne stvarnosti potpuno drugačiji.

Takođe, bili su šokirani saznanjem da iako su neuroni iz hipokampusa bili visoko aktivni u stvarnom okruženju, više od polovine tih neurona je gasilo aktivnost u virtuelnom prostoru.

Izvor: Večernje Novosti

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.


MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica