Poznato je da su grickalice nezdrava i nepoželjna hrana, ali nova studija otkriva da je njihovo dejstvo mnogo gore. Onaj ko ima naviku da redovno jede slane grickalice pržene u ulju i prepune nepoželjnih dodataka, rizikuje mnogo više od osećaja naduvenosti ili bolesti srca. Takve grickalice opasne su za nerođenu decu i povećavaju rizik od pojave karcinoma kod odraslih.

Jedna anketa pokazala je da trećina malenih Britanaca čips i slične grickalice jede svaki dan što je opasno za njihov razvoj i zdravlje. Daily Mail piše da je jedno pakovanje čipsa dnevno, u godini dana, jednako tome kao da ste popili pet litara ulja.

Zapravo, rezultati pokazuju da se u Velikoj Britaniji pojede oko šest milijardi paketa grickalica godišnje, a to je jednako računu da se grickalice jedu na svakih tri minuta ili da jedna osoba pojede 100 paketa grickalica.

Autor knjige pod nazivom So, Šećer, Masti: Kako nas hrana uništava, Majkl Mos, objašnjava kako ga ne čudi da se grickalice toliko jedu jer, osim zaraznog ukusa, imaju vrlo privlačna pakovanja koja mame sa polica u prodavnici.

Neka istraživanja pokazuju da nam se najviše sviđaju grickalice koje su najhrskavije, a proizvođači su otkrili način da ukusom, za koji su ključne so i masti, stvaraju zavisnike od njih.

Uz dijabetes i bolesti srca, sada je otkriveno da trudnice grickalicama mogu naškoditi svojoj deci kao da su pušači. Radi se o hemikaliji akrilamid koja se nalazi u grickalicama, a koja može oštetiti DNA kod nerođenih beba.

Kada je reč višku kilograma, postoji medicinsko objašnjenje zbog čega grickalice usporavaju metabolizam.

Za aktiviranje lučenja insulina iz pankreasa nije neophodno uneti kompletan obrok, dovoljan je samo jedan zalogaj neke hrane kako bi ovaj proces započeo.

Tada masne ćelije dobijaju nalog za skladištenje masti, koje će se koristiti kasnije za energetske potrebe organizma. Tog trenutka prestaje oslobađanje masti, zatvaraju se sva ćelijska vrata i započinje lipogeneza, odnosno, ćelija počinje da stvara masti iznova.

Ovo je još jedan od razloga zašto uzimanje grickalica između obroka prouzrokuje ili nagomilavanje masnog tkiva, ili pak, ne dozvoljava da smršamo do neke željene težine. Naše telo postaje mašina za pravljenje masnoća, a one se nikad ne potroše jer ne dajemo vremena ćelijama da počnu da oslobađaju masnoće.