Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šteta od uzimanja 'grickalica'

Pored toga što ne dozvoljavaju našem telu da se oslobodi viška kilograma i štete našem zdravlju, grickalice su opasne i za bebe u stomaku, pokazala su britanska istraživanja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Poznato je da su grickalice nezdrava i nepoželjna hrana, ali nova studija otkriva da je njihovo dejstvo mnogo gore. Onaj ko ima naviku da redovno jede slane grickalice pržene u ulju i prepune nepoželjnih dodataka, rizikuje mnogo više od osećaja naduvenosti ili bolesti srca. Takve grickalice opasne su za nerođenu decu i povećavaju rizik od pojave karcinoma kod odraslih.

Povezane vesti

Jedna anketa pokazala je da trećina malenih Britanaca čips i slične grickalice jede svaki dan što je opasno za njihov razvoj i zdravlje. Daily Mail piše da je jedno pakovanje čipsa dnevno, u godini dana, jednako tome kao da ste popili pet litara ulja.

Povezane vesti

Zapravo, rezultati pokazuju da se u Velikoj Britaniji pojede oko šest milijardi paketa grickalica godišnje, a to je jednako računu da se grickalice jedu na svakih tri minuta ili da jedna osoba pojede 100 paketa grickalica.

Povezane vesti

Autor knjige pod nazivom So, Šećer, Masti: Kako nas hrana uništava, Majkl Mos, objašnjava kako ga ne čudi da se grickalice toliko jedu jer, osim zaraznog ukusa, imaju vrlo privlačna pakovanja koja mame sa polica u prodavnici.

Neka istraživanja pokazuju da nam se najviše sviđaju grickalice koje su najhrskavije, a proizvođači su otkrili način da ukusom, za koji su ključne so i masti, stvaraju zavisnike od njih.

Uz dijabetes i bolesti srca, sada je otkriveno da trudnice grickalicama mogu naškoditi svojoj deci kao da su pušači. Radi se o hemikaliji akrilamid koja se nalazi u grickalicama, a koja može oštetiti DNA kod nerođenih beba.

Povezane vesti

Kada je reč višku kilograma, postoji medicinsko objašnjenje zbog čega grickalice usporavaju metabolizam.

Za aktiviranje lučenja insulina iz pankreasa nije neophodno uneti kompletan obrok, dovoljan je samo jedan zalogaj neke hrane kako bi ovaj proces započeo.

Tada masne ćelije dobijaju nalog za skladištenje masti, koje će se koristiti kasnije za energetske potrebe organizma. Tog trenutka prestaje oslobađanje masti, zatvaraju se sva ćelijska vrata i započinje lipogeneza, odnosno, ćelija počinje da stvara masti iznova.

Ovo je još jedan od razloga zašto uzimanje grickalica između obroka prouzrokuje ili nagomilavanje masnog tkiva, ili pak, ne dozvoljava da smršamo do neke željene težine. Naše telo postaje mašina za pravljenje masnoća, a one se nikad ne potroše jer ne dajemo vremena ćelijama da počnu da oslobađaju masnoće.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica