Iako je obrezivanje zakonom zabranjeno u Keniji, ono se u pojedinim državama još uvek primenjuje, zbog čega devojčice proživljavaju strašan bol. Ipak, strah s kojim se nose mlade pripadnice ženskog pola u plemenu Pokot u ruralnoj oblasti Baringo premašuje sve granice brutalnosti i straha.

Otkrijte i Neobičan put ka roditeljstvu u jednom afričkom plemenu

Bol koji ove devojčice osećaju je takav da većina pada u nesvest, a zagovornici ovog strašnog čina pojašnjavaju da bol pomaže devojkama tako što ih jača i da je on neophodan. Ovaj vid obrezivanja podrazumeva uklanjanje klitorisa i dela unutrašnjosti vagine kako bi se smanjila seksualna želja, a izvodi se različitim vrstama sečiva - od stakala do noževa.

Pristalice obrezivanja žena objašnjavaju da se ovo način da se devojke pripreme za brak i da se "prolepšaju".

Pogledajte i

Saveti mame iz Kenije: Kako zaustaviti bebin plač

Kenijske vlasti bore se svim sredstvima da prekinu ovaj običaj - zakon predviđa doživotnu kaznu za one zbog kojih ove devojčice izgube život, a trenutno se u Keniji istražuje 50 slučajeva smrti devojčica tokom obrezivanja. One koje prežive neretko u kasnijem toku života - na porođaju - doživljavaju različite komplikacije.


Pogledajte i Haljinice za Afriku: Priča o baki koja usrećuje devojčice

Ipak, ovaj običaj opstaje.

"To se radi oduvek, to je način da devojke uđu u svet odraslih", objasnio je otac jedne devojčice.

Pogledajte i Čime se igraju deca u Keniji, Libanu, Meksiku... (FOTO)


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.