Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar Vulin: Nije isto disciplinovanje i fizičko kažnjavanje dece

Disciplinovanje deteta nije isto što i pretući dete da završi u bolnici, i nedopustivo je da se više puta povređeno dete vraća nasilnom roditelju, istakao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

  Izvor: Foto: Profimedia

Roditelji u Srbiji ubuduće neće moći da biju svoju decu, jer prednacrt Građanskog zakonika (GZ) pređvida zabranu fizičkog kažnjavanja dece.Tom odredbom Komisija za izradu GZ teži uspostavljanju standarda vaspitavanja dece ljubavlju i posvećenošću, što ne podrazumeva da dete treba razmaziti ili udovoljavati svakom njegovom hiru.

Pogledajte i Srbija: Batine uskoro kažnjive zakonom?

"Ovde je većina roditelja koji znaju da prave razliku između nestašnog deteta koje nekada pokušate da disciplinujete i fizičkog kažnjavanja i zlostavljanja", rekao je novinarima Vulin u Vladi Srbije. 

"Ne sme da se desi da jedno dete više puta bude tako pretučeno da završi kod lekara i da se vrati nasilniku'', rekao je ministar i dodao da nije svaka kazna fizičko nasilje i da ne treba to tako da poistovećujemo. On je istakao i da bi morao da vidi konkretan predlog da bi mogao da bude precizan, ali je ponovio da se mora praviti razlika. 

On je naveo da se po evidencijama Centra za socijalni rad i Ministarstva zdravlja pojavio veliki broj dece, odnosno da je registrovano zlostavljanje dece koja prolaze kroz medicinsku evidenciju. 

Pogledajte i Fizičko kažnjavanje dece: Tri pitanja koja roditelji sebi moraju da postave

Kako je naveo, registrovano je da je veliki broj dece bio toliko povređen da su morala da odu kod lekara.

''To je nešto što može da se desi, ali ne može i ne sme da se desi, a dešava se da isto dete dva i više puta prođe kroz takvu evidenciju i da isti nasilnik dva ili više puta prođe kroz evidenciju'', rekao je Vulin. 

On je istakao da nije disciplina deteta isto što i pretući dete da završi u bolnici i da se taj slučaj ponavlja više puta. 

Pogledajte i Batine izazivaju još nepoželjnije ponašanje deteta

''To smatram našom greškom, greškom institucije jer to ne sme da se dešava'', poručio je Vulin.

Važeći Porodični zakon već predviđa da roditelji ne smeju podvrgavati dete ponižavajućim postupcima i kaznama, koje vređaju ljudsko dostojanstvo deteta, kao i da su dužni da ga zaštite od nasilja drugih ljudi. 

On je dodao da ne može da komentariše prednacrt Građanskog zakonika (GZ) koji pređvida zabranu fizičkog kažnjavanja dece jer ga nije video.

Međutim, kako je u našem društvu stepen tolerancije nasilja vrlo visok, autori Prednacta zakonika smatrali su da treba izričito predvideti zabranu fizičkog kažnjavanja dece, jer bi nekome moglo da se "učini da batine nisu ponižavajuće za dete i da se time ne vređa njegovo ljudsko dostojanstvo", rekla je ranije Tanjugu član Komisije Olga Cvejić Jančić.

Pogledajte i Batine mogu da izazovu ozbiljne psihičke probleme

Podneta inicijativa za Zakon o dečjem ombudsmanu

Pokrenuta je incijativa za donošenje Zakona o dečjem ombudsmanu, odnosno zaštitniku dečjih prava i da će uskoro biti gotov nacrt tog zakona, rekao je ministar Vulin. 

Prema njegovim rečima, pokretanje incijative jedan je od zaključaka koji je donet na danas održanoj konstitutivnoj sednici Saveta za prava deteta Vlade Srbije. 

Glavna tema sednice bilo je angažovanje svih institucija sistema kako bi se pomoglo deci s ulica. 

Vulin je kazao da je resorno ministarstvo od 16. jula do danas formiralo 33 tima koji čine prestavnici Centara za socijalni rad, ministarstva zdravlja i unutrašnjih poslova, koji su sklonili sa ulice 60 dece u odgovarajuće institucije ili hraniteljske porodice.

Pogledajte i Koje su posledice fizičkog kažnjavanja dece

"Nemojte me pogrešno shvatiti nama nije cilj da ni jednom roditelju oduzmemo dete, mi hoćemo da pomognemo porodici da zadrži to dete, da može da se stara o njemu, da brine o njemu, niti nam je cilj da decu sklanjamo sa ulice tako što ćemo da ih odvedemo u neku instituciju, već ako ne možemo da nađemo biološku porodicu da obezbedimo hraniteljsku porodicu koja će se brinuti o njima", istakao je Vulin. 

Dodao je da je podneto više prekršajnih i krivičnih prijava prema roditeljima koji su zanemarivali i zloupotrebljavali decu. 

"Velike sredine imaju problem sa decom ulice, Beograd, Novi Sad, Niš, ali ta deca često nisu iz velikih sredina ona dođu od nekud i neko ih pokupi na kraju dana, a mi moramo da otkrijemo ko to radi i nije shvatljivo da se tako nešto događa, a da niko nikada nije bio odgovoran za tako nešto", naglasio je Vulin. 

Dodao je da većina dece ulice nema dokumenta, da se ne zna odakle su i da se radi na utvrđivanju njihovog identiteta, piše B92.

Pogledajte i Trikovi za vaspitanje bez kažnjavanja


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica