Kako je pokazala studija nemačkih naučnika, prvo i drugo dete značajno povećavaju nivo roditeljske sreće, ali treće - i ne baš.

Naime, utvrđeno je da roditeljska sreća raste godinu dana pre i posle rođenja prvog detea, a onda se nakratko smanji i vrati na nivo pre nego što su postali roditelji.

Šablon za drugorođeno dete je sličan, ali kada kada je u pitanju treće dete efekat povećane roditeljske sreće izostaje.

"Naši rezultati pokazuju primetnu pojačanost sreće oko prvog i drugog deteta. To je logično jer se tada roditeljstvo uči u hodu, a roditelji formiraju obrasce vaspitanja i prave planove za budućnost. Dolazak trećeg deteta na svet nije povezan sa ovim osećanjima, ali to nikako ne znači da treće dete nije voljeno kao prva dva", istakao je Miko Marskalaj, profesor demografije iz Nemačke. 

On je obrazložio da su roditelji u potpunosti pripremljeni na treće dete kada su već oformili pravila i kada su spremni na sve spontane neočekivanosti koje prate roditeljstvo.

Isto istraživanje je pokazalo da postoji velika razlika kako muškarci i žene doživljavaju dolazak nove bebe na svet. Za razliku od muškaraca žene su srećnije tokom perioda trudnoće i neposredno po dolasku deteta na svet, piše Superžena