Studija Otvorenog Univerziteta Izraela i Univerziteta "Djuk" utvrdila je da se u svesti žena uspomene na porođaj čuvaju u zavisnosti od toga koliko je bol bio izražen u različitim fazama donošenja deteta na svet.


Pogledajte i Iskustva mama: Najgore što smo uradile (i rekle) tokom porođaja

U istraživanju je učestvovalo 320 žena, a tokom porođaja, svakih dvadeset minuta istraživači su pitali porodilje da ocene bol koji osećaju na skali od jedan do sto. Potom su naučnici s ovim mamama razgovarali dva dana, kao i dva meseca nakon porođaja, postavljajući im ista pitanja, ali i to koliko je sam porđaj trajao.

Rezultati su pokazali da su se žene u najvećem broju slučajeva jasno sećale koliki su bol iskusile u određenim fazama donošenja bebe na svet. Ipak, sećanje na to koliko je koji deo porođaja trajao umnogome zavisi upravo od jačine bola, smatraju istraživači.

Pogledajte i Sve o lažnim trudovima

Kako bi se bolje objasnila ova pojava, ustanovljen je termin "zanemarivanje trajanja".

Naime, žene se sećaju bola koji je bio toliko jak da je zanemareno sve ostalo - pa čak i to koliko je porođaj (ili njegove faze) trajao. S druge strane, žene koje su odlučile da svoje mališane donesu na svet pomoću epiduralne anestezije ocenile su, nakon porođaja, bol kao kratkotrajniji nego što je zapravo bio.

Pogledajte i Epidural na porođaju - da ili ne?

"Ovaj fenomen - 'zanemarivanje trajanja' - naročito je zanimljiv kada se uzme u obzir česta upotreba epiduralne anestezije", smatra Eran Čajut, jedan od autora studije. "Ovaj način za otklanjanje bola je razvijen pre svega zbog ublažavanja porođajnih bolova, ali je njegov uticaj na sećanje na porođaj, takođe, veoma važan."

Pogledajte i Da li je svaki porođaj prirodni porođaj?

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.