Kada je imao svega trinaest godina, Harisonu je bilo potrebno 13 litara krvi kako bi preživeo tešku operaciju. Ona je uspela, a Džejms Harison se zarekao da će postati dobrovoljni davalac krvi čim napuni osamnaest godina.

Nakon što je prvi put dao krv, on je otkrio da njegova krv retkog tipa - ona sadrži antitela za Resusovu bolest, smrtonosni oblik anemije koji pogađa novorođenčad i nerođene bebe.

Pogledajte i Upoznajte svetsku rekorderku u doniranju sopstvenog mleka!

Ovaj vremešni gospodin danas ima 77 godina, a krv je donirao više od hiljadu puta, pa su mu mediji nadenuli nadimak "Čovek sa zlatnom rukom".

Zahvaljujući njegovom retkom tipu krvi, spaseno je više od dva miliona nerođene dece: trudnice su primile injekciju koja sadrži njegovu krv, pa je sprečeno da njihova krv "napadne" bebe koje su nosile.

Pogledajte i Devojčica rođena bez krvi postala školarac!

Među brojnim mališanima koji su preživeli zahvaljujući Džejmsu Harisonu je i njegov unuk Skot, danas šesnaestogodišnjak koji je pošao dekinim stopama i već donira krv.

Pogledajte priču o njemu...

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.