Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Autistični dečaci lakše savladavaju gramatiku?

Mališani koji pate od visokofunkcionalnog autizma bolje se snalaze u rešavanju gramatičkih zadataka nego dečaci koji nemaju ovaj poremećaj, rezultati su nedavno sprovedenog istraživanja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici Medicinskog centra Univerziteta u Džordžtaunu sproveli su istraživanje u kojem je učestvovalo 45 mališana uzrasta od sedam do 13 godina. Učesnici eksperimenata podeljeni su u dve grupe - jednu je činilo 20 dečaka rođenih s autizmom, a drugu 25-oro dece bez ovog sindroma.

Jedan od zadataka koji su dati učesnicima studije bio je da se pravilni glagoli iskažu u prošlim vremenima engleskog jezika, a rezultati su pokazali da dečaci s visokofunkcionalnim autizmom s manje poteškoća savladavaju ovaj problem.

Povezane vesti

"Nismo očekivali ovako zanimljiv rezultat", objasnio je jedan od koautora studije Majkl Ulman, direktor laboratorije za ispitivanja mozga i jezika u ovom univerzitetu.

Kako se navodi u izveštaju studije, objavljenom u magazinu "Istraživanja poremećaja iz spekta autizma", autostični dečaci brže izražavaju prošklo vreme pravilnih glagola dodavanjem nastavka -ed. Međutim, oni su beležili lošije rezultate od dečaka koji su rođeni bez autizma na testovima koji su zahtevali pisanje prošlog vremena nepravilnih glagola.

Povezane vesti

"Ovi nalazi ukazuju nam da bi deca s visokofunkcionalnim autizmom mogla da pokažu bržu obradu gramatičkih podataka, ali ovo ne može biti obrazac za neke druge zapamćene reči", istakao je Ulman i objasnio da su naučnici stekli utisak da sposobnost za razumevanje gramatike zavisi od proceduralne memorije, odnosno one koju upotrebljavamo dok igramo video-igrice ili upravljamo automobilom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica