Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD: Zanimljive činjenice o bebama

Kojim danima se rodi najviše beba u SAD-u? Koji mesec ubedljivo vodi kada je u pitanju broj novorođenih beba? Da li se u Americi više rađaju dečaci ili devojčice? Pročitajte i saznajte ove i još neke zanimljivosti koje smo vam ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

U Sjedinjenim američkim državama, svake godine se rodi preko 4 miliona beba. Međutim, iz godine u godinu, novorođenih beba je sve manje. Podaci pokazuju da je u periodu od 2003-2007. godine natalitet konstantno bio u porastu, a potom je rapidno počeo da opada.  

Mnogi za ovakve podatke krive burnu ekonomsku situaciju, ali je uprkos svemu, SAD ipak treća zemlja na svetu po naseljenosti stanovništva. 

Podaci u tekstu, koji smo vam pripremili datiraju uglavnom iz 2008. godine, dok se navedeni podaci iz 2009. i 2010. još uvek smatraju preliminarnim.  U tekstu su korišćeni podaci iz baze podataka Centara za kontrolu bolesti i prevenciju u SAD-u.

Najčešći dan za porođaj

Najpopularniji dan za rođenje beba je utorak, a potom i ponedeljak. Nedelja je najneproduktivniji dan, sa 35, 1 procenta manje rođenih  beba od prosečnog broja. Zakazani carski rezovi i indukovani porođaji imaju veliki uticaj na činjenicu da je daleko manje beba rođeno u danima vikenda, ali se i spontani porođaji takođe ređe dešavaju vikendom.

Najučestaliji mesec

U 2010. godini, više novorođenih je stiglo u septembru, nego u bilo kom drugom mesecu.  Naredni meseci po broju porođaja (u opadajućem redosledu) su avgust, jun i jul.

Najviše porođaja je zabeleženo u ... 

Države koje broje najviše porođaja su Kalifornija, Teksas i Njujork (u opadajućem redosledu).

Države sa najvećim natalitetom

U 2009. godini, natalitet u SAD-u je bio 66, 7 rođenja na 1000 žena što je predstavljalo 3 procenta manje nego 2008. godine. U 2010. godini, natalitet je opao za još 3 procenta, sa 64, 7 rođenja na 100 žena.

Najveću stopu nataliteta u SAD-u beleži država Juta, sa 88 rođenih beba od 1000 žena, koje su uzrasta od 15 – 44 godine. Potom slede Aljaska, Arizona, Arkanzas, Havaji, Ajdaho, Kanzas i Misisipi sa više od 70 rođenja na 1000 žena. 

Države sa najmanjim brojem porođaja i najmanjim natalitetom

U Vermontu se rodi najmanje beba u čitavim Sjedinjenim američkim državama, a potom u Vajomingu i Severnoj Dakoti. Najmanju stopu nataliteta takođe beleži Vermont, sa 51 rođenom bebom na 100 žena uzrasta od 15-44 godine. Potom slede Konektikat, Mejn, Masačusec, Mičigen, NjuHempišir i Roud Ajland, koji beleže manje od 60 porođaja na 100 žena.

Uzrast  prvorotkinja

U poslednje tri decenije, žene se kasnije odlučuju za rođenje prvog deteta. Godine 1970, žene su u proseku prvi put rađale u 21. godini, dok je  u 2008. godini prosečno doba za rađanje prvog deteta bila 25, 1 godina.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica