Prema poslednjim istraživanjima, trudne žene bi trebalo da izbegavaju upotrebu antibakterijskih sapuna, budući da uobičajena antibakterijska jedinjenja sve više zabrinjavaju stručnjake za zaštitu zdravlja, koji sumnjaju da sapuni mogu štetno da utiču na razvoj fetusa i majke.

Naime, najnovija istraživanja ukazuju na povezanost između izlaganja hemikalijama i manje kilaže novorođenčeta.

Koautor istraživanja sa državnog Univerziteta u Arizoni Beni Pike kaže da su podaci pokazali da ova hemijska jedinjenja mogu da dovedu do poremećaja u razvoju i reproduktivnih problema kod životinja, a potencijalno i kod ljudi.

Takođe, naučnici sa Floride su 2010. godine došli do otkrića da hemijski sastojak triklosan ometa enzim, koji je povezan sa hormonom estrogenom, što je zabrinjavajuće budući da estrogen igra ključnu ulogu u razvoju mozga i regulaciji gena.

Neka istraživanja pokazuju da aditivi u antibakterijskim sapunima doprinose otpornosti na antibiotike, što predstavlja veliki zdravstveni problem. Takođe se ukazuje na štetnost hemikalija po spermu, što potvrđuju nemački i danski naučnici, koji su testirali skoro 100 hemikalija, koje se svakodnevno koriste i otkrili da su hemijski preparati čak treći negativni činilac po spermu.

Naučnici upozoravaju da sveprisutne hemikalije, koje se nalaze u pasti za zube, sapunu i kremi za sunčanje mogu da doprinesu i velikim problemima sa fertilitetom na zapadu.

U istraživanju u Arizoni, naučnici su pomatrali izloženost trudnica i njihovih fetusa triklosanu i triklokarbanu (organska jedinjenja koja sadrže 12, odnosno, 13 atoma ugljenika).

"Pronašli smo triklosan u svim uzorcima urina trudnih žena, koje smo proučavali. Takođe smo utvrdili prisustvo triklosana u oko polovine uzoraka krvi iz pupčane vrpce koje smo uzeli, što znači da je uticaj hemijskih sastojaka usko povezan sa fetusom. Triklokarban je takođe bio zabeležen u većini uzoraka", otkrili su naučnici.

Rezultati do kojih je došla koleginica sa Univerziteta iz Njujorka Laura Ger otkrivaju povezanost žena sa visokim nivoom široko rasprostranjene antibakterijske supstance butil parabena, koja se najčeće nalazi u kozmetičkim proizvodima, sa smanjenom dužinom kod novorođenčadi.