Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pozno majčinstvo: Nauka predviđa budućnost bez menopauze?

Već za dvadeset godina, menopauza bi mogla potpuno nestati, čime bi se proces starenja značajno usporio, a žene bi mogle da postanu majke i u kasnijem toku života, smatraju naučnici, a njihov životni vek trajao bi duže.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Stručnjak za matične ćelije Odri de Grej, kaže da ubrzan razvoj regenerativnih terapija može da izbriše postojeća ograničenja za žene koje žele da se u kasnijim godinama života ostvare kao majke. On dodaje da nema razloga da se terapije protiv starenja ne primene i na jajnike, koji su "samo još jedan organ" ljudskog tela.

Procenjujući vreme potrebno da se takve terapije razviju, dr De Grej rekao je da je najverovatnije reč o periodu od oko 20 godina. 

VIŠE Nikolina Ristović o poznom majčinstvu: Pravilo je da nema pravila

"Možemo da podmladimo jajnike stimulišući ili menjajući matične ćelije ili stvorimo sasvim novi jajnik", kaže on.

Dr DeGrej, teoretičar na polju gerontologije, jedan je od osnivača fondacije Sens Research koja obezbeđuje sredstva za istraživanja o tretmanima koji bi mogli da zaustave proces starenja. Stručnjaci se slažu da je do sada učinjen značajan napredak u prevazilaženju nekih oblika ženske neplodnosti, koji su nekada bili neizlečivi. 

VIŠE: Starije mame žive duže

Evelin Telfer, reproduktivni biolog Univerziteta u Edinburgu kaže da se već naziru rešenja za problem prerane menopauze. 

Istraživači predvođeni profesorkom Telfer pronašli su neke dokaze da primordijalni folikuli – nezrele jajne ćelije – uzete od devojčica koje se leče od kancera, možda mogu uspešno da sazru i van njihovog tela, što povećava šanse da jednog dana postanu majke, piše B92

Sve je više dokaza da jajnici imaju neiskorištene rezervoare nezrelih folikula i posle menopauze, koji bi u budućnosti možda mogli da se koriste u produžavanju plodnog doba kod žena. 

Međutim, ovakva istraživanja bude brojne kontroverze. 

VIŠE: 10 razloga da budete starija mama

"Sve zavisi od toga šta želite da dobijete od eliminisanja menopauze. Bilo bi naivno misliti da je dovoljno prikupiti takve ćelije, staviti ih u jajnik i očekivati da rastu. Dug je put pred nama i neću reći ništa što bi moglo da probudi lažnu nadu", kaže Telfer. 

Dr De Grej, međutim, ne libi se da prognozira kako će ljudski vek u budućnosti moći da traje i do 1.000 godina.

Govoreći na samitu ReWork u Londonu ove nedelje, on je priznao da mnogi sumnjaju u njegove ideje, ali da je uveren da će nauka jednom zaustaviti starenje.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica