Reč je o intervenciji koja se retko izvodi u svetu, a danas će na ovaj način jednjak biti zamenjen kod još jednog mališana.

Profesor Keli je pojasnio da je kod operisanog pacijenta oštećenje nastalo usled gutanja stranog tela i da su takve povrede česte kod dece.

VIŠE Tiršova: Otvoreno obnovljeno Odeljenje neurohirurgije

"U odnosu na standardne intervencije, ovo je minimalno invazivna intervencija jer ne oštećuje trbušni zid", objasnio je Keli i dodao da je procedura trajala pet i po sati, da se pacijent oseća dobro i da je trenutno na intezivnoj nezi.

Osim prof. Kelija, u Tiršovoj boravi i kardiohuirurg Martin Kostolni koji je juče obavio jednu komplikovanu operaciju na srcu, kod mališana sa kompleksnom urođenom srčanom manom, a danas mu predstoji još jedna. Operacija je, prenosi Tanjug, trajala više od osam sati, prošla je dobro, dete se oporavlja i počelo je da diše spontano.

Kostolni je pohvalio kolege kardiologe i kardiohirurge iz Tiršove, istakavši da mogu dobro da dijagnostikuju zdravstveni problem kod deteta, da dobro prate i leče pacijenta i dodao da postoje specifične, urođene srčane mane koje se leče samo u određenim svetskim centrima, kao što je centar u Londonu.

Direktor Univerzitetske klinike u Tiršovoj Zoran Radojičić naglasio je da u toj ustanovi dva dana gostuju svetski autoriteti u dečijoj kardio i abdominalnoj hirurgiji. On je kazao da je juče operisano dvoje dece, a da će danas biti operisano još dvoje, kao i da se operisana deca osećaju dobro.

VIŠE: Otkriveno idealno vreme za operaciju krajnika

"Lekari će operisati naše najteže pacijente, ali i edukovati naše lekare kako bi i oni jednog dana mogli da obavljaju te komplikovane intervencije", rekao je Radojičić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naglasio je da se posetom britanskih stručnjaka dokazuje ono za šta se otpočetka zalagao - da se deca sa teškim oboljenjima leče u Srbiji, a ne da putuju u inostranstvo.

"Nastavićemo u tom pravcu. Uspostavljena je saradnja Tiršove i klinike u Londonu, oni će biti u stalnoj komunikaciji i konsultovaće se u rešavanju kompleksnih slučajeva", rekao je Lončar.

On je dodao da dolaskom lekara iz Velike Britanije i time što su operacije urađene u Srbiji, a ne u inostranstvu, RFZO je uštedeo više od 400.000 evra koji je pokrio te operacije.


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.