U letnjem period dvostruko su veće šanse da se zatrudni u procesu vantelesne oplodnje, pokazala je istraživanje obavljeno u Ženskoj bolnici u Liverpulu. Lekari su otkrili da hormon melatonin, koji utiče na san, takođe ima uticaj i na to da plodnost žene bude veća tokom sunčanih meseci. Pokazalo se da su ženama tokom letnjih meseci u značajno manjoj meri potrebni lekovi koji podstiču ovulaciju, nego tokom zimskih meseci, te da su šanse da zatrudne tokom leta dva puta veće.

Ipak, doktori upozoravaju da sve ovo nikako ne znači da parovi treba da odlažu početak vantelesne oplodnje do “perfektnog trenutka”, naročito tamo gde je važan i biološki faktor.

“Jako je važno da žene vode računa o biološkom satu i da se za proces vantelesne oplodnje opredeljuju ranije, a ne kasnije”, podseća i jedan od naših najistaknutijih stručnjaka u oblasti reproduktivnog zdravlja prof. dr Slobodan R. Radulović iz Specijalne bolnice “Beograd”.

Osim što se s godinama povećava i procenat steriliteta, one utiču i na stepen uspešnosti vantelesne oplodnje. Uz to kod žena koje imaju više od 35 godina veći je i procenat povišenog pritiska i duplo veći broj porođaja carskim rezom nego kod žena u dvadesetim.

Leto i blagu, a sunčanu jesen svakako treba iskoristiti. “Ovo je period godine u kome parovi mogu na lak način da utiču na budući uspešan rezultat vantelesne oplodnje tako što će jesti mediteransku ishranu, unositi puno vitamina, biti aktivni u prirodi i oslobađati se stresa. Tako će umanjiti negativne faktore i pre nego što započnu program vantelesne oplodnje”, dodao je on.

Prof. dr Radulović podseća da su značajna svetska istraživanja pokazala i da mediteranska ishrana utrostručuje šanse za uspeh vantelesne oplodnje, te da je leto i zbog toga odličan period za vantelesnu oplodnju ili pripremu za ovaj program.

“Značaj ishrane je zaista veliki i mi u Specijalnoj bolnici Beograd zato u okviru besplatnog programa podrške pored psihološkog savetovališta i akupunkture imamo i savetovalište o ishrani”, kaže dr Radulović i poručuje: “Jedite avokado, ribu i začinjavajte salatu maslinovim uljem i značajno ćete povećati šanse za uspeh vantelesne oplodnje”.