Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Depresivni predškolci postaju depresivni tinejdžeri

Mališani koji ispoljavaju simptome depresije u prvim godinama života imaju veću verovatnoću da će ih ona mučiti i u kasnijem toku života.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici Univerziteta "Vašington" u Sent Luisu sproveli su istraživanje o tome kako se depresija u predškolskom uzrastu odražava na psihologiju deteta u tinejdžerskim godinama. Rezultati su pokazali da se, u većini slučajeva, ovi simptomi zadržavaju.

U istraživanju je učestvovalo 246-oro mališana uzrasta, koji su najpre ispitivani kada su imali između tri i pet godina, a potom i kada su bili stari između devet i dvanaest godina.

Povezane vesti

"Ponovo su tu samo stare, loše vesti o depresiji – ona je hroničan i povratan poremećaj", rekla dečja psihološkinja dr Džoan L. Labi, koja vodi Program za rani emocionalni razvoj Univerziteta "Vašington". "Ipak, dobra je vest što možemo da dijagnostikujemo depresiju veoma rano, što nam, možda, pruža mogućnost da je lečimo efektivnije i preusmerimo tok bolesti tako da ne bude hronična."

Povezane vesti

Kako je tim dr Labi objasnio u izveštaju studije, od 74 deteta kojima su utvrđeni simptomi depresije u detinjstvu, čak 51 odsto mališana je i kasnije patio od istih problema. Ova psihološkinja izrazila je zabrinutost što se o predškolskoj depresiji ne govori dovoljno, ali je istakla da još uvek nisu ustanovljeni odgovarajući načini za njeno lečenje.

Povezane vesti

"Pedijatri, uglavnom, ne žele da ispitaju ovo stanje kod dece ako ne mogu da pošalju svoje pacijente nekome ko bi im mogao pomoći", zaključila je.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica