Nemali broj žena koje su se nedavno ostvarile u ulozi majke oseća se isrcpljeno i do četiri meseca nakon što donese decu na svet, zbog čega stručnjaci preporučuju da, ukoliko imaju izbora, mame ne žure s povratkom na posao.

Više puta smo čuli komentare koji zvuče pomalo diskriminatorski – da žene koje su se nedavno porodile na poslu ne beleže rezultate do kojih dolaze one koje nisu mlade mame. Međutim, australijski naučnici s kvinslandskog Univerziteta za tehnologiju utvrdili su da tu ima istine i da nije neobično to što se mame novorođenih beba i odojčadi osećaju umorno i pospano tokom prvih 18 nedelja majčinstva. Štaviše, primetili su da je to slučaj i s mamama koje spavaju dovoljno tokom noći.

Rezultati ovog neobičnog istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu „PLOS ONE“, a u izveštaju je objašnjeno da su u njemu učestvovale 33 zdrave mame i da je na ovom uzorku primećeno da su žene posle porođaja pospane bez obzira na to što spavaju duže, što se odražava i na njihov rad. U Australiji, piše Dejli Mejl, porodiljsko odsustvo traje oko 18 nedelja, a ovo istraživanje ukazalo je vlastima da je to premalo.

"Naši nalazi postavljaju pitanje da li je četiri meseca roditeljskog odsustva dovoljno da dnevna pospanost iščezne i da je žena u stanju da se vrati na posao", rekao je dr Ešlaj Filtens, jedan od članova tima koji je sproveo studiju.