Pre samo nekoliko godina vaša kuća je bila uredna, išli ste redovno na odmore, svakodnevno ste vežbali i nosili neudobne cipele sa visokom potpeticom. U to vreme obožavali ste svoj posao, a sada ste nezaposlena majka.

Studija sprovedena 2012. godine na univerzitetu Akron, koju su vodile Adrijen Freč i Sara Damask, otkrila je da su majke koje rade puno radno vreme fizički i psihički zdravije od onih sa honorarnim poslom.

Učesnicima studije istraživači su izmerili nivo hormona stresa iz pljuvačke. Kada su ispitanici bili kod kuće rastao im je nivo kortizola, što biološki potvrđuje da je ostanak kod kuće sa decom stresniji nego radna atmosfera u kancelariji.

"Znate da možete da date otkaz, potražite nov posao i odete. Ali to baš i ne možete da uradite kod kuće", kaže Damask za NPR.

Ali zbog čega osećate toliki stres kod kuće?

Stres često izaziva neravnopravna raspodela kućnih poslova između partnera. Žene najčešće čine ovu grešku, odbijajući da muškarcu prepuste deo posla. Ponekad je okidač to što vam niko ne govori da se odlično snalazite u ulozi mame a i sami se stalno pitate da li dobro odgajate dete.

Za mnoge nezaposlene roditelje ova studija nije bila novost, jer zahtevi vaših mališana dovoljni su da testiraju strpljenje i najsmirenijeg roditelja na svetu. Neki od njih podelili su svoja iskustva na društvenim mrežama.

"Osećam nedostatak privatnosti i manjak ličnog prostora, nikad se ne opuštam jer ne znam kada ću opet morati da skočim da pomognem detetu. Nametnuli smo sebi pritisak da stvorimo savršen dom, a sada je tako stresno videti taj savršeni plan koji ste ostvarili", podelila je Pamela Breg Larok putem Fejsbuk stranice.

"Ono što je strašno kada ste nazaposlen roditelj je izolacija. Provedete dane ne razgovarajući ni sa kim a to je teško čak i za introvertne osobe. I zato se ponekad plašite da vaše dete tretirate više kao prijatelja umesto da se postavite kao majka", tvrdi nezaposlena majka Šantal Savil.

Damask zaključuje da kada se žalimo na posao, ne doživljavamo to lično već kao opšte iskustvo. Više razgovora o stresu i mentalnom zdravlju smanjiće osećaj izolacijie sa kojim se bore mnogi nezaposleni roditelji, a tada će konačno potpuno uživati u svojoj porodici.

Priredila: Marina Takač