“Kada je reč o sređivanju kuće prvi će se na poziv odazvati najmlađi sin Marko (7)” rekla je Amalija Ivezić, majka troje dece iz Đakova. Muž joj radi u Nemačkoj, a preostalo dvoje dece su tinejdžeri.

"Dvorište se pokosi tek kad zapretim da prije toga nema izlaska napolje. Kad pitam zašto nisu pospremili krevet nakon što su ustali - zato jer im nisam rekla!“ govori Amalija koja uskoro neće imati ovakvih problema.

Naime, mnogo roditelja još uvek ne zna da i zakon obavezuje njihovu decu da učestvuju u kućnim poslovima. Izmenjeni zakon donosi član koji kaže: "Dete je dužno poštovati svoje roditelje i pomagati im u obavljanju poslova u porodičnoj zajednici u skladu sa svojom dobi i zrelošću, te biti obzirno prema članovima porodice".

Dakle, deca, da bi se držala zakona, dužna su da pospreme svoje igračke, krevet, sklone tanjir ili, kad dovoljno porastu, iznose smeće, kose travnjak, stave posuđe u mašinu ili usisati stan. I, najzanimljivije, mališani moraju biti obzirni prema braći i sestrama.

Slično zakonsko rešenje predloženo je i u Španiji. Oni su bili još precizniji - u zakon spadaju i školske obaveze. Međutim, neće postojati kazne za one koji se zakona ne budu pridržavali,već  tu kontrolu imaju samo roditelji.

Unošenjem takvog zakona  društvo šalje poruku o važnosti dečjeg učestvovanja u kućnim poslovima kao deo društvene odgovornosti. Tako deca od malena uče šta znači odgovornost prema nečemu, a za one koji su popustljiviji olakšava da prihvate opravdanost pravila da deci treba postavljati neke granice.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.