Istraživanje koje je sprovedeno u ovim zemljama pokazalo je da se od 285 ispitanih žena čak 23 odsto njih susrelo s pritiskom da podvežu jajnike, i to od strane lekara i medicinskih sestara!

Ispitivanje su sproveli Srednjoamerička koalicija za reproduktivna prava žena s HIV-om i Inicijativa za zdravlje žena Škole za javno zdravlje Harvarda, a stručnjaci zaposleni u ovim organizacijama utvrdili su da je procenat ovakvih pritisaka najviši u Meksiku, gde je u ovoj neprijatnoj situaciji bilo čak 28 procenata zaraženih žena, dok je procenat najniži u Nikaragvi – oko 20 odsto.

VIŠE: Žene koje imaju HIV mogu roditi zdravu bebu

„Nezamislivo je to što su žene koje žive s HIV-om izložene pritisku i primoravane da se sterilišu, naročito sada kada je, uz lečenje, verovatnoća da će se virus preneti s majke na dete gotovo eliminisana“, objasnila je Tamil Kendal, jedna od istraživača uključenih u analizu dobijenih podataka.

„Ovih dana i godina nema razloga da žene koje žive s HIV-om ne mogu bezbedno da ostvare svoja reproduktivna prava“, dodala je ona i objasnila da veruje da je ovakvo ponašanje odraz stigmatizacije koja je zastupljena u mnogim društvima po pitanju HIV-a.

VIŠE: Prva beba izlečena od HIV virusa!

Autori studije podsetili su na istraživanje koje je sprovedeno 2012. godine, a kojim je utvrđeno da su trudnice s HIV-om čak osam puta češće izložene pritisku da podvežu jajnike od zaraženih žena koje nisu u drugom stanju. Štaviše, Kendalova napominje da se u Meksiku dogodio prilično neobičan slučaj – žena je sterilisana bez svog znanja dok je bila pod anestezijom zbog izvođenja carskog reza! Kada se probudila, primetila je i da joj je prst prekriven mastilom, u koje je on umočen kako bi medicinari imali njen otisak kao potpis saglasnosti za izvršenje sterilizacije.

VIŠE: Napravljen kondom koji uništava ćelije HIV-a!

„Ženama govore da će, ukoliko ponovo zatrudne, umreti ilil da će im deteti sigurno dobiti HIV virus, zbog čega će i ono izgubiti život“, istakla je još jedan poražavajući podatak Tamil Kendal.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.