Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mališani koji pomažu pri kuvanju jedu više povrća

Deca koja učestvuju u pripremanju obroka hrane se zdravije nego deca koja ne kuvaju sa roditeljima, potvrdila su nova istraživanja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U novom istraživanju o zdravoj ishrani mališana, koje je sprovela švajcarska kompanija Nestle, lekari su uporedili hranu koju rado jedu deca koja često borave u kuhinji i pomažu roditeljima u pripremi obroka, sa namirnicama koju biraju mališani koji nemaju tu naviku.

"Deca koja su kuvala sa svojim roditeljima pojela su većinu svog obroka i značajno veću količinu povrća. Rezultati ukazuju na to da uključivanje dece u pripremu obroka može pomoći u razvijanju zdravih prehrambenih navika, te povećanju unosa povrća kod dece", rekao je dr Klazine van der Horst, nutricionista i vođa tima naučnika koji su sproveli istraživanje.

Povezane vesti

Ukupno 47 roditelja kuvalo je sa svojom decom u uzrastu od šest do 10 godina. Polovina od njih je zaista pomagala roditeljima dok se druga polovina samo igrala u kuhinji. 

Gotovo 76 odsto više salate i 27 odsto više piletine su pojela deca koja su pripremala obrok sa roditeljima, što znači da su ukupno uneli oko 25 posto više kalorija od dece koja nisu učestvovala u pripremi. Istraživanje je, takođe, pokazalo da pomaganje u pripremi obroka podiže samopouzdanje kod dece i stvara osećaj ponosa.

Povezane vesti

Postoji veza između ukupnog vremena koje se provede u pripremi obroka i vremena provedenog "za stolom". Ovo istraživanje pokazalo je da deca koja borave u kuhinji više vremena posvećuju samom obroku i više uživaju u hrani. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica