Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta se dogodi kad mirna deca porastu?

Ukoliko ste zabrinuti za svog tihog i povučenog mališana, obradovaće vas podaci najnovijeg naučnog istraživanja koje je ispitalo kako izgleda život ljudi koji su u detinjstvu bili izrazito mirni.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Dobra vest za sve povučene mališane i njihove roditelje stiže sa Univerziteta u Virdžiniji: oni koji su u osnovnoj školi bili mirni i povučeni, tokom života bolje prolaze od svojih "kul" vršnjaka. Zato, ako vam se čini da vaše dete nije naročito omiljeno među vršnjacima, nemojte da brinete, velika je verovatnoća da ga kasnije čeka uspeh.

Povezane vesti

Istraživači su podelili ispitanike u grupe: u prvoj su bili 13-godišnjaci koji su veoma popularni u društvu i koji su rano počeli da izlaze u provod, pravili razne ludosti i ulazili u emotivne odnose pre vršnjaka. Drugu grupu činila su mirna deca koja se ni po čemu nisu izdvajala. Prateći njihov razvoj u narednih deset godina, naučnici su zaključili da popularnost u školi negativno utiče na uspeh u životu.

Neki rezultati su zabrinjavajući: omiljena deca imaju 40 odsto više šanse da u ranoj mladosti koriste droge i alkohol, a verovatnoća da upadnu u probleme sa zakonom je 22 odsto veća nego kod povučenih vršnjaka. Ispitivana je i njihova društvena sposobnost, odnosno koliko se dobro slažu sa prijateljima i ljubavnim partnerima, ali su i tu omanuli - socijalni rejting im je 24 odsto niži nego mirnijim vršnjacima! Profesor psihologije Džozef Alen, koji je bio na čelu studije, kaže da je ovo "osveta dobre dece".

Povezane vesti

"U svakoj osnovnoj školi imate 'kul' decu koja vole da su u centru pažnje i hvale se raznim glamuroznim, uzbudljivim, nekad i opasnim aktivnostima, pa postaju popularna i predmet divljenja ostalih. Međutim, deset godina kasnije, oni rade niže plaćene poslove, uglavnom u uslužnim delatnostima, imaju probleme u vezama i odnosima sa ljudima. S druge strane, dete koje je bilo mirno, imalo dobre drugare, ali nije privlačilo mnogo pažnje, kasnije je u životu odlično prošlo. Na neki način, ovo je 'osveta mirne, dobre dece'", zaključuje profesor.

Objašnjenje za ovu, na prvi pogled neočekivanu pojavu, vrlo je jednostavno: popularna deca su navikla da bez mnogo truda budu omiljena. Takav pristup kasnije ne pomaže mnogo, pišu Novosti.

"Oni su navikli da koriste prečice, što im u zrelom dobu predstavlja poteškoću. Kako godine prolaze, shvataju da moraju mnogo više da se trude oko stvari koje su im važne, ali i u odnosu sa ljudima. Pošto nisu strpljivi, često odustaju", primećuje Alen.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica