Australijski Univerzitet u Adelejdu sproveo je studiju čiji su rezultati potvrdili da se dečaci rađaju u nešto lošijem zdravstvenom stanju od malih pripadnica nežnijeg pola. Kako autori istraživanja objašnjavaju, reč je o tome da dečaci u materici rastu brže, zbog čega imaju veću porođajnu težinu, ali da to nije prednost jer ih upravo brži rast izlaže većim zdravstvenim rizicima.

Otkrijte zbog čega je autizam češći kod dečaka

"Ovo istraživanje je pokazalo da postoje neosporne genetske i fiziološke razlike između dečaka i devojčica koje premašuju puki razvoj njihovih polnih osobina", rekla je medijima koautorka studije Kler Roberts.

Kako Robertsova objašnjava, ključan faktor u formiranju razlika između muških i ženskih beba kod ljudi je posteljica.

Naime, naučnici Univerziteta u Adelejdu utvrdili su da među polovima postoje razlike u regulaciji gena u ljudskoj posteljici, odnosno da kod devojčica postoji veća genetska ekspresija u razvoju posteljice.

"To sugerište da će devojčice verovatnije razviti strategiju za razvoj i preživljavanje", istakao je vođa tima koji je sproveo istraživanje Sem Bakberi.

Autori studije nadaju se da će ovi rezultati pomoći u otkrivanju novih terapija za trudnice, i to u skladu s time kog je pola plod.