Porađaju carskim rezom je sve češći, ali ova solucija, osim za majku, može biti opasna i za bebu, tvrdi profesor molekularne biologije Tomas Ekstrom sa švedskog Instituta "Karolinska", jer su brojna istraživanja pokazala da je porođaj carskim rezom povezan s većim rizikom od dijabetesa tipa 1, gojaznosti, bolesti disajnih puteva kod dece i depresijom kod majki.

VIŠE: Carski rez - najvažnija pitanja i odgovori

Profesor Ekstrom sproveo je istraživanje u kojem je uporedio nivo metilacije DNK kod 18 beba rođenih carskim rezom i 25 beba rođenih prirodnim putem. Metilacija je prirodni kontrolni mehanizam koji reguliše aktivnost gena, a na nju utiču brojni spoljni faktori i mogu promeniti sam DNK. Tokom istraživanja je otkriveno da je nivo DNK metilacije bio viši kod dece rođene carskim rezom, nego kod one rođene prirodnim putem, što znači da carski rez može promeniti DNK novorođenčeta.

Dr Ekstrom je te promene uočio u 350 delova DNK - pa i u područjima koja utiču na imunološki sistem.

"Tokom porođaja prirodnim putem, dete doživi pozitivan stres koji ga priprema za spoljašnji svet. U slučaju carskog reza ne aktivira se bebin odbrambeni sistem, što bi moglo objasniti promene u DNK", rekao je koautor studije profesor Mikael Norman.

VIŠE: Carski rez - nužnost ili moda?

Promene na DNK mogu biti privremene ili trajne, a za konkretne zaključke je ipak prerano.

Međutim, brine to što se takve promene prenose samo na potomstvo i mogu ovaj problem učiniti problemom budućih generacija, istakao je autor istraživanja.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.