Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Geni krivi za razvoj alergija?

Alergije se razvijaju još dok su bebe u majčinom stomaku, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dr Dejvid Martino s Dečjeg istraživačkog Instituta "Mardok" autor je studije čiji je cilj utvrđivnje vremena i načina razvijanja alergija kod dece.

Dr Martin je, za potrebe istraživanja, analizirao genetske promene i faktore iz okruženja do kojih dolazi u drugom stanju.

U studiji je učestvovalo 12-oro jednogodišnje dece, a njeni rezultati su pokazali da dečji organizam razvija netoleranciju na određene namirnice još dok se beba nalazi u maminom stomaku.

VIŠE: Alergije kod dece - ne preterujte s higijenom

Doktor Martino smatra da epigenetski procesi koji "uključuju" i "isključuju" odgovor gena na okruženje imaju izuzetno važnu ulogu u poreklu alergija.

Pogledajte: Očistite kuću od alergena

"Kvalitet života i izloženost spoljnim faktorima mogu da promene epigenetske prekidače u DNK. Recimo, mogu dovesti do toga da gen odgovoran za alergije na hranu bude jako izražen", objasnio je doktor.

Dr Martino je, takođe, merio metilaciju DNK, odnosno pokušavao da proceni epigenetski mehanizam koji kontroliše da li su geni uključeni ili isključeni, u uzorcima krvi beba koje su alergične na neke namirnice.

VIŠE: Kako zaštititi bebu od alergija

"Zaključili smo da se nekoliko 'genetskih prekidača' razlikuje kod dece koja su alergična na neku hranu, a koji se nalaze u 'imunim genima'", rekao je on.

Prema tome, naučnici su ustanovili da su specifični imuni geni isključeni kod dece koja imaju alergiju. Ove rezultate je tim naučnika uporedio s uzorcima krvi koji su ovoj deci uzeti odmah po rođenju, a analizom se ispostavilo da su isti geni bili isključeni već na rođenju dece. To je stručnjake navelo na zaključak da se alergije formiraju još u ranoj fazi razvoja fetusa.

"Naša studija pokazala je da se kod beba alergije razvijaju rano, dok su još u maminom stomaku. Međutim, naše istraživanje je sprovedeno na malom broju dece, zbog čega planiramo da u narednom periodu ponovimo studiju na 5.000 mališana", zaključio je doktor.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica