U maju prošle godine, u "Magazinu medicinske virologije" objavljen je izveštaj studije kojom je utvđeno da da majčino mleko deluje protiv koksaki virusa, i to tako što neutrališe njegovo dejstvo i prisustvo.

VIŠE: Mamino mleko je najbolje!

Naime, ovaj virus smatra se kliničkom manifestacijom dijabetesa tipa 1, a konzumacija majčinog mleka, odavno je poznato, smanjuje rizik za nastanak ove bolesti kod beba. Autori ovog istraživanja navode da se humanim mlekom enterovirusi prenose s majke na dete, što jača njegov imunitet i čini ga otpornijim na koksaki virus. Štaviše, naučnici su procenili da majčino mleko neutrališe prisustvo ovog virusa u organizmu mališana.

Takođe, oni napominju da varijacije koksaki virusa mogu da se razviju i u zavisnosti od detetove okoline ili uslova življenja.

VIŠE: Korisne bakterije u majčinom mleku

Ovo revolucionarno istraživanje potpisuju stručnjaci Medicinskog fakulteta i bakteriološke laboratorije Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Lilu, kao i lekari jedne bolnice iz ovog grada i bolnice "Loandži" u Kongu, a oni napominju da je neophodno dalje istraživanje povezanosti humanog mleka i koksakija.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.