Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je dobro dozvoliti deci da jedu nezdravu hranu?

Premda se svi stručnjaci za ishranu slažu da čokoladice i slične namirnice nisu zdrav izbor, postoje eksperti koji preporučuju da se ne postupa isuviše strogo pri izboru hrane namenjene najmlađima. Pogledajte zbog čega je tako.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Slatkiši, grickalice i ostale namirnice u kojima mališani najviše uživaju se godinama smatraju veoma nezdravom hranom, ali s razlogom – prepune su masti, kalorija i šećera, zbog čega stručnjaci preporučuju roditeljima da one ne budu deo ishrane njihove dece.

Međutim, nedavno su eksperti postavili pitanje da li je zabrana konzumiranja nezdrave hrane ima pozitivan efekat na mališane. Odgovor nekih od vodećih stručnjaka glasi: ne.

Šarlot Marki, profesorka zdravstvene psihologije na Univerzitetu "Ratdžers", smatra da zabrana konzumiranja slatkiša i grickalica može više naškoditi deci.

"Ukoliko je deci strogo zabranimo, ona će je još više želeti", objašnjava Markijeva za Hafington Post.

Ponudite detetu zdrave grickalice!

Iz tog razloga, kada njihovi roditelji nisu u blizini, mališani jedu više nezdrave hrane nego što bi inače, pa razvijaju naviku da se hrane nezdravo.

Markijeva zato savetuje da se hrana ne deli na "dobru" i "lošu", već na hranu koja se konzumira češće i ponekad. Rezultat će, nada se ona, biti zdravija deca koja ne unose nezdravu hranu u prekomernim količinama.

"Sigurno je da ni ja ne želim da moja deca jedu nezdravu hranu i da je ne smatram nečim dobrim, ali mislim da ’zabranjeno voće’ može ostaviti dalekosežne posledice", zaključila Markijeva.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica