Gotovo polovina roditelja redovno pregleda istoriju pretraživanja detetovog mobilnog telefona, potvrdila je studija britanske kompanije "BullGuard", sprovedena na 2.000 roditelja dece uzrasta od sedam do 14 godina.

Svaki sedmi, pri tom, pronašao je eksplicitni sadržaj, a najviše su ih zabrinule reči "seks", "ljubljenje" i "gole fotografije", piše Dejli Mejl.

Njihove sumnje idu još i dalje, pa svaki deseti veruje da njegovo dete pretražuje i filmove za odrasle. Petina roditelja je o tome razgovarala s decom, koja su se nakon toga najčešće osećala ili posramljeno ili povređeno.

Trećina roditelja otišla je korak dalje, pa je zbog pretraživanja svoju decu kaznila, a 70 posto najmlađih opravdalo je svoje ponašanje čistom znatiželjom.

Roditelji žele da ih deca o seksu pitaju sama, umesto da odgovore traže na Internetu, prenosi 24sata.hr. Tek bi svakom desetom to bilo neugodno, potvrdilo je istraživanje.

Roditelji najčešće kontrolišu telefone svoje dece jednom nedeljno, a trećina ih priznaje kako nikad nisu zavirili u detetov telefon.

"Važno je da roditelji kontrolišu šta deca pretražuju jer ih jedino tako mogu zaštititi. Deca do neprimerenih sadržaja mogu doći slučajno, ali na odraslima je da to imaju pod kontrolom", istaknuo je Kem Li, direktor firme koja je sprovela istraživanje.