Sangklaburi je siromašno tajlandsko seoce u blizini granice s Mjanmarom u kojem živi veliki broj imigranata i dece bez roditeljskog staranja. Kako mališani u Sangklaburiju nemaju detinjstvo iz snova, jedan nastavnik odlučio je to da promeni.

Naime, u saradnji s japanskim arhitektom Kikumom Vatanabijem i studiom "D Environmental Design System Laboratory", čelnici škole u ovom selu zamolili su učenike da zamisle školu iz svojih snova. Jedan dečak je, ispred svog odeljenja, nacrtao savršenu školicu, a arhitekte su po tom nacrtu osmislili potpuno nov i jedinstven prostor za učenje – zdanje originalnog izgleda, u obliku barke, pokriveno travom i lišćem bambusa.

Kako navode strani mediji, mališani uživaju u svom novom prostoru za učenje, gde se i igraju i mole. Oni su ponosni na to što su delići njihovih snova utkani u ovaj prostor, a organizatori zanimljive akcije izgradnje škole "Barka od duge koja se vinula ka nebu" nadaju se da će ona podstaći decu da se raduju odlasku u školu i da će im to pomoći da hrabro zakorače ka nekoj svetlijoj budućnosti.

"Barka od duge koja se vinula ka nebu" je prilično neobično ime za školu. Ipak, kada pogledate fotografije ove školice, biće vam jasno kako je ona dobila to ime...