Program otvaranja Novosadskog dečjeg leta počeće predstavom “Ludi dan” Kreativnog pogona, a potom će hor Dečijeg kulturnog centra "Čarobne frulice" izvesti nekoliko pesama sa gošćom Unom Senić. Posle toga, planiran je nastup članica “City Dance studija”.

Po završetku oficijelnog dela programa,  uslediće bazaar kretivnih radionica, kojima će se predstaviti sve institucije i organizacije koje su pripremile letnje programe za decu.

Cilj održavanja manifestacije je angažovanje mališana i podsticanje njihove kreativnosti i samostalnosti, buđenje želje za istraživanjem i novim saznanjima.

U programima će učestvovati više od pet hiljada novosadskih mališana, a oni će trajati od 22. juna do 29. avgusta, zahvaljujući okupljanju 24 institucije i organizacije koja su ponudile preko 250 reativno-eduktativnih i sportsko-rekreativnih sadržaja za decu uzrasta od četiri do četrnaest godina.

U manifestaciji će učestvovati i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, i to kroz dečje radionice “Teatar od papira”, koje će se održavati subotom od 11 do 13 časova. Učesnici radionice će imati priliku da oblikuju i seku raznovrsne figure, koje će u njihovim rukama postati pravi glumci na pozornici. Kroz igru, deca ponovo oživljavaju Bukovčevo vreme i sliku “Veliku Izu” u njegovom pariskom ateljeu.