U Americi je nedavno sprovedeno istraživanje koje bi moglo biti revolucionarno za nauku. Naime, otkriven je način da se u laboratoriji "uzgajaju" spermatozoidi!

Stručnjaci s američkog Univerziteta "Stenford" uzeli su tkiva neplodnih muškaraca koji su učestvovali u istraživanju i, zahvaljujući genetskom inženjeringu, uspeli da ih "pretvore" u embrionske matične ćelije. Potom su one transplantirane zamorcima, nakon čega su od njih napravljeni "mladi" spermatozoidi, odnosno semena tečnost u ranoj fazi razvoja.

Dr Alan Pejsi, profesor Univerziteta u Šefildu, koji se godinama bavi mogućnošću začeća uz pomoć matičnih ćelija, nada se da su nalazi istraživanja njegovih kolega iz SAD tačni.

"Dok ne pročitam ovu studija, ne mogu da tvrdim da je moguće uzeti kožu neplodnog muškarca i da će postupak uspeti. Ipak, sugeriše se da jeste", ističe dr Pejsi. "Činjenica da bi u tome mogli uspeti je vrlo uzbudljiva, jer su vrata očinstva trenutno zatvorena ovim muškarcima."

Ipak, on ističe da nije sve sjajno i podseća da bi to značilo da će se neplodnost preneti s muškaraca koji će se na ovaj način ostvariti u ulozi roditelja na njihove sinove.

"Ipak, nema druge loše strane", naglašava dr Pejsi.