Naime, studija američkog Nacionalnog Instituta za srce, pluća i krv pokazala je da osobe koje imaju visoke nivoe holesterola u krvi kasnije postaju roditelji u odnose na pojedince koji imaju manje holesterola.

„Ovo je prvi put da se nivo holesterola prepoznaje kao faktor važan za trudnoću, uz već poznate faktore kao što su godine i težina“, objasnio je autor istraživanja dr Enrike Šisterman, šef Odeljenja za epidemiologiju Nacionalnog Intituta za zdravlje deteta i razvoj čoveka „Junis Kenedi Šriver“.

U istraživanju je učestvovao 501 par koji je pokušavao da začne, a naučnici su pratili nivo holesterola u njihovoj krvi. Na kraju istraživanja, 347 parova uspelo je da ostvari u ulozi roditelja, a rezultati su pokazali da su oni učesnici koji su imali više holesterola imali daleko veće poteškoće da im to pođe za rukom.

Uz to, utrđeno je da je otežavajuća okolnost čak i ukoliko samo jedan od partnera ima visok nivo holesterola, premda su komplikacije češće ako problem s holesterolom postoji i kod žene i kod muškarca.

„Zdrav režim ishrane, vežbanje i održavanje normalnog nivoa holesterola pomoći će parovima da začnu i imaju zdravu trudnoću i zdravo dete“, savetuje dr Šisterman.