Pomalo stidljivo, Vasilije kaže da je reči izgovorio spontano i da je iako ima samo tri godine, čuo na televizoru da su mnoga deca ugrožena pa je poželeo u granicama svojih mogućnosti da pomogne vršnjacima. Njegov stariji brat, sedmogodišnji Aleksandar igrajući se sa ostalom decom koja su pričala o velikim poplavama i gledala potresne slike svojih vršnjaka na televizoru koji su morali iz svojih domova, odlučio je da povede akciju sakupljanja pomoći.

"Svako od nas je otišao kod svojih kuća i od roditelja zatražio garderobu, odeću obuću. Svako je poneo ko je šta imao, a ja i brat Vasilije smo poneli neke stvari. Kada smo ih pakovali kući, Vasilije je izuo svoje patofne i rekao da želi da ih da nekom svom vršnjaku kome će više trebati, jer on ima još jedan par", priča Aleksandar.

Kaže da su svi u Crvenom krstu bili oduševljeni kada je ostavljao patofne i rekao sa kojim ciljem to radi. Roditelji malog Vasilija i Aleksandra, Ivan i Jelena ponosni su na svoju decu. Iako i sami žive skromno, od malena ih vaspitavaju da koliko god mogu i pomažu drugima naročito kada su u nevolji, piše Blic Žena.

"Naša deca nikada nisu imala previše, ali ih mi učimo da i ono što imaju podele sa svojim vršnjacima. Smatramo da jedino tako mogu da shvate šta su prave vrednosti i da sutra izrastu u humane ljude", priča ponosni otac Ivan, koji ne krije da ga je Vasilije prijatno iznenadio kada je rekao da želi da svoje patofne pokloni nekom svom vršnjaku kome su one potrebnije.