Više od 80 odsto ljudi priznaje da ih određeni mirisi vraćaju u prošlost, a za  čak 70 odsto njih ta su sećanja srećna, utvrdila je studija pariskog “Diznilenda” sprovedena na 2.000 ljudi.

Moć mirisa ne bledi s godinama, pa se oni stariji od 55 godina s jednakom lakoćom prisećaju kao i oni do 25 godina, piše “Dejli mejl”, a prenosi Mondo.

Miris lavande i mente najviše podsećaju na bake, a miris kolonjske vodice na deke. Skupoceni parfem povezuje se s majkom. Za razliku od tih mirisa, miris žvakaće gume, kreme za sunčanje i krompirića podseća na detinjstvo. Miris krede i hemijske olovke vraćaju u školske dane, potvrdilo je istraživanje.

"Više nego bilo što drugo, mirisi mogu podstaći snažna i emotivna sećanja. Ljudi, mesta i stvari mogu u trenu oživeti uz određeni miris. Slično je s mirisima detinjstva", objasnio je stručnjak za mirise, profesor Beri Smit.

Među mirise koji vraćaju u bezbrižna vremena spada i miris dečijeg pudera, plastelina, šećerne vune, pileće supe i svima dobro poznatog sirupa protiv kašlja.