Svetski dan porodice se proslavlja od 1993. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila 15. maj Međunarodnim danom porodice i istakla važnost porodice kao osnovne društvene zajednice.

U ciljeve obeležavanja ovog datuma spadaju afirmacija porodice i porodičnih vrednosti, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i podsticanje jednakosti među polovima u okviru porodice. Kako ističu u UN, porodici su neophodne posebna pažnja, pomoć i zaštita jer samo tako može da ispuni svoje odgovornosti, naročito kada je pogođena siromaštvom, invaliditetom ili nasiljem, a za rešavanje svih ovih problema je veoma važna saradnja s nadležnim institucijama.

Na Svetski Dan porodice, širom planete se organizuju različite manifestacije, s ciljem da ukažu na različita područja koja su važna za socijalne, ekonomske i demografske procese koji se tiču porodice. U Beogradu će ovaj praznik biti obeležen tradicionalnim "Igrama bez granica" u Prihvatilištu za decu i razgovorom 250 majki s narodnim poslanicama u sklopu akcije "P(B)ravo za mame".