Retki su slučajevi porodica u kojima je mlađe dete fotografisano koliko i njegov stariji brat ili sestra ili, čak, više. Mame i tate nesvesno ređe posežu za foto-aparatom kada njihova mlađa deca urade nešto što je u slučaju prvog deteta bilo smatrano  momentom koji se mora ovekovečiti.

Britanski lanac foto-studija „Venture Photography“ sprovela je istraživanje na ovu temu, a u anketi je učestvovalo oko dve hiljade majki iz Velike Britanije. Zanimljivo, rezultati su pokazalo da je čak 91 procenat mama fotografisao svaki detalj u ranom detinjstvu svog prvog deteta, dok je 87 odsto ispitanih priznalo da u svojim porofičnim albumima ima značajno manje fotografija prvog deteta!

Uz to, od fotografija na kojima se mlađe dete pojavljuje, na čak 75 procenata se nalazi i starije dete.

Kada su upitane zbog čega je tako, majke su najčešće odgovarale da su bile preumorne da bi fotografisale (83 odsto), dok je 78 odsto priznalo da je uzrok za to bila prezauzetost.

Ipak, 92 procenta majki koje su učestvovale u istraživanju je priznalo im je žao što nisu ovekovečile više momenata iz „bebećih“ dana svog drugog deteta.

Ovim istraživanjem je, takođe, utvrđeno da mlađe dete, ipak, postaje zvezda fotografija u svom domu kada njegov stariji brat ili sestra dostigne predškolski uzrast, ali stručnjaci podsećaju da bi i pre toga trebalo izjednačiti pažnju koju deca dobijaju prilikom fotografisanja.