Naučnici Škole medicine Univerziteta u Njujorku sproveli su istraživanje o efektima izloženosti medijima u trudnoći na kasnije zdravstveno stanje dece. Ova studija je pokazala da mame koje su kao trudnice gledale televiziju često to čine i tokom dojenja, čime se kod odojčadi razvija navika zbog koje kao deca ranog uzrasta rado obrokuju ispred televizora. Time se povećava verovatnoća da će dete patiti od gojaznosti, upozoravaju stručnjaci.

„Najveći problem u vezi s gledanjem televizije tokom dojenja jeste to što majke propuštaju suptilne pokazatelje da je dete sito“, objasnila je dr Meri Džo Mesito, autorka istraživanja i profesorka kliničke pedijatrije Univerziteta u Njujorku.

U istraživanju je učestvovalo 189 žena, koje su odgovarale na pitanja o svojim  svakodnevnim navikama u trudnoći i, kasnije, prilikom dojenja beba u trećem mesenju njihovog života. Čak 71 odsto žena je potvrdilo da su gledale televiziju tokom obroka dok su bile u drugom stanju, a trećina je otkrila da su tromesečne bebe za vreme hranjenja bile izložene medijima.

Takođe, rezultati su pokazali da su majke mlađe od 25 godina sklonije gledanju televizije tokom dojenja od starijih mama, kao i to da žene koje ne hrane bebe isključivo dojenjem češće uključe televizore za vreme detetovog obroka.

„Pokušavam da ne savetujem da televizor uvek bude isključen“, rekla je dr Mesito. „Ipak, trebalo bi ograničiti gledanje televizije na najviše dva sata za vreme trudnoće.“

Priredila: Tamara Sorak