Naučnici Istraživačkog centra „Nestle“ iz Lozane posmatrali su koje namirnice deca biraju kada pomažu u pripremi obroka, a koje kada ni na koji način nisu ukljkučeni u kuvanje. U ovom neobičnom istraživanju učestvovalo je svega 47 roditelja sa svojim mališanima uzrasta između šest i deset godina, a na meniju su, tokom eksperimenata, bile različite namirnice, poput pohovane piletine, karfiola, salate i testenine.

Mališani su podeljeni u dve grupe: dok se jedna igrala, druga je sa svojim roditeljima pripremala obrok koji će jesti, a rezultati su pokazali da su ove aktivnsoti direktno uticale na to kakve će izbore oni praviti prilikom jela.

Kuvanje s decom - zabavna i korisna aktivnost

“Deca koja su kuvala sa roditeljima, pojela su veći deo svog obroka i veće količine povrća. Naši rezultati ukazuju na to da uključivanje dece u pripremu obroka može pomoći u razvijanju zdravih navika u ishrani i uticati na povećanje unosa povrća kod dece", objasnio je nutricionista dr Klazin van der Horst, vođa tima naučnika koji je sproveo istraživanje.

Kako se navodi u izveštaju studije, deca koja su pripremala obrok s roditeljima su pojela oko 76 odsto salate, 27 procenata više piletina i unela oko 25 kalorija više.

Pored toga što deca prave zdravije izbore u ishrani, ovo istraživanje je pokazalo da priprema obroka može povećati samopouzdanje deteta i stvoriti osećaj ponosa.

Uz sve to, kuvanje s detetom je odlična prilika da se zabavite!

Priredila: Tamara Sorak