Britansko osiguravajuće društvo „Dajrekt lajn“ sprovelo je zanimljivo istraživanje o tome koliko vremena majke koje nisu zaposlene provode radeći kako bi pokazalo da dan nezaposlenih žena ne prolazi u igri s decom i ne bi li se skrenulo pažnja na količinu posla koju ove mame obavljaju same jer nemaju posao s radnim vremenom.

Nasuprot verovanju da je njima lakše nego zaposlenim majkama, ove žene rade kućne poslove, u proseku, oko 31 sat nedeljno, pokazali su rezultati istraživanja, a istraživači „Dajrekt lajna“ naglašavaju da u to ne ulaze odlasci u kupovinu namirnica i slične dužnosti koje, takođe, spadaju u obaveze nezaposlenih majki.

Pored toga što čiste za svojom decom i brinu o njima – od trenutka kada je vreme za ustajanje za polazak u školu do momenta kada ih ušuškavaju pred spavanje – majke provedu oko osam sati perući i kuvajući, četiri sata čisteći i dva sata peglajući, navodi se u izveštaju istraživanja.

Uz sve to, one upravljaju domaćinstvom i organizuju sve aktivnosti svoje porodice, a čak sedam od deset nezaposlenih majki ne može sebi da priušti nijedan dan odmora.

„Majke su motor porodica, zbog čega se svi oslanjaju na to da će one sve srediti. Ovo istraživanje pokazalo je da neke od njih ne mogu sebi da priušte slobodan dan. Veoma je važno da se majke koje ovoliko rade dobro odmore. Briga o porodici je neprestani posao i oba roditelja vredno rade, ali je bitno odvojiti i neko vreme za odmor i uživanje sa porodicom”, smatra Keri Čilvers, koautorka istraživanja i brend direktor u “Dajrekt lajnu”.

Priredila: Tamara Sorak