Naučnici Univerziteta u Ohaju savetuju da, ukoliko želite da alergija ne bude glavna tema vašeg doma tokom proleća, jednostavno izbegavate stres. On nije direktan izazivač alergija, ali njegovom eliminacijom, svakako, može doći do smanjenog broja alergijskih reakcija i zapaljenskih procesa.

„Stres ima više negativnih efekata na telo, uključujući više simptoma kod ljudi koji pate od alergija“, objasnila je alergološkinja Ember Paterson, koja je bila na čelu tima koji je sproveo ovo istraživanje. „Utvrdili smo, takođe, da su oni koji doživljavaju najviše alergijskih reakcija češće neraspoloženi, što može dalje dovesti do napada.“

U istraživanju je učestvovalo 179 pacijenata, koji su posmatrani u periodu od 12 nedelja. Za to vreme je 39 procenata učesnika imalo više od jedne alergijske reakcije, a upravo su tu grupu učesnika činile osobe za koje se utvrdilo da su najizloženije stresu.

Takođe, kao što stres može dovesti do alergijske reakcije, tako i ona može izazvati stres, pokazali su rezultati istraživanja.

„Simptomi poput kijanja, curenja nosa i suznih očiju mogu stvoriti dodatni stres onima koji pate od alergija, a za neke može, čak, taj stres može postati glavni podstrekač reakcije“, smatra dr Paterson. „Naravno, smanjenje stresa neće izlečiti alergiju, ali može smanjiti broj alergijskih reakcija i učiniti simptome slabijima.“

Ona je izdvojila nekoliko načina pomoću kojih se stres može ublažiti, a to su:

  • meditacija i duboko disanje
  • uklanjanje svega što može izazvati stres (na primer, prestanak konzumiranja kofeina i nikotina)
  • obraćanje drugima za pomoć
  • odvajanje vremena za zabavu i odmor
  • usvajanje zdravih navika u ishrani, spavanju i brizi o telu
Priredila: Tamara Sorak