Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vreme provedeno s unucima poboljšava mentalno zdravlje baka

Provođenje vremena s mališanima pomaže bakama da održe svoj um zdravim i snažnim, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje. Ipak, ukoliko bake provode previše vremena s decom, rezultat može biti sasvim suprotan!

  Izvor: Foto: Profimedia

U istraživanju je učestvovalo 186 žena iz Australije, starosti između 57 i 68 godina, koja su rešavale tri različita testa mentalnih sposobnosti, a rezultati su pokazali da su bake koje provode makar jedan dan nedeljno brinući o svojim unucima zabeležile bolje rezultate od onih koje nisu u prilici da provode vreme sa svojim potomcima.

Međutim, na velike iznenađenje tima naučnika koji je sproveo studiju, rezultati su pokazali da bake koje provode pet ili više dana nedeljno sa svojim unučićima postižu sasvim suprotan efekat – gube mentalnu oštrinu i beleže znatno lošije rezultate na testovima memorije i brzine mentalne obrade podataka.

Naime, naučnici ističu da deca, što više vremena provode s bakama, imaju sve više zahteva, što se negativno odražava na žene starije od 57 godina.

„Biti baka je važno i to je česta društvena uloga žena koje koje su prošle menopauzu, pa je neophodno otkriti što više efekata koje deca imaju na bake i njihovo zdravlje“, smatra dr Merdžori Gas, izvršna direktorka Severnoameričkog udruženja za menopauzu.

Priredila: Tamara Sorak

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica