Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li lekovi protiv steriliteta izazivaju rak dojke?

Odeljenje za hormonsku i reproduktivnu epidemiologiju američkog Nacionalnog Instituta za rak sprovelo je istraživanje o mogućem dejstvu lekova protiv neplodnosti na stvaranje ćelija raka. Evo rezultata...

  Izvor: Foto: Profimedia

Svi koji su bili zabrinuti stavovima lekara da konzumacija klomifen citrata radi poboljšanja plodnosti povećava rizik za nastanak raka dojke mogu da odahnu.


Naučnici Odeljenja za hormonsku i reproduktivnu epidemiologiju američkog Nacionalnog Instituta za rak posmatrali su zdravstveno stanje žena starih više od 30 godine koje su koristile klomifen citrat i gonadotropin i uporedili njihove nalaze s rezultatima testova žena koje nisu pile ove medikamente.

„Želeli smo da procenimo postoji li neka dugotrajna veza između lekova protiv steriliteta i rizika za nastanak kancera dojke kontrolisanjem faktora za koje se smatralo da uspostavljaju tu vezu“, istakla je Luiz A. Brinton, načelnica Odeljenja za hormonsku i reproduktivnu epidemiologiju Nacionalnog Instituta za rak. „Rezultati do kojih smo došli pokazali su da ovi lekovi ni na koji način ne utiču na pojavu kancera.“

Ipak, u izveštaju studije navodi se da se povišen rizik javio kod malog broja žena koje su koristile klomifen u više od dvanaest navrata. Taj rizik je samo 1,5 odsto viši nego kod žena koje nisu pile ovaj lek.

Priredila: Tamara Sorak

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica