Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaposlene mame više ne osećaju grižu savesti

Samo 13 procenata zaposlenih majki se oseća loše jer svakog dana odlazi na posao i ne provodi sve vreme sa svojom decom, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji.

  Izvor: Foto: Profimedia

Dugo se veruje da mame svakog dana na posao odlaze s grižom savesti jer će provesti više sati odvojene od svojih mališana. Ipak, nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da to nije slučaj: samo 13 odsto ispitanih majki priznalo je da se osećaju loše zbog svog zaposlenja.

Štaviše, u većini slučajeva je sasvim obrnuto – zaposlene mame su srećnije od onih koje ostaju kod kuće, pokazalo je istraživanje sajta Mum’s Net u kojem je učestvovalo čak devet stotina majki. Čak 48 procenata učesnica ankete priznalo je da su srećnije jer obavljaju plaćen posao, a polovina nezaposlenih mama je otkrila da bi volela da pronađe posao.

„O zaposlenim majkama obično razmišljamo kao o šikaniranim i prezauzetim ženama koje trče od kancelarije do škole bez ijedne sekunde za sebe same. Međutim, stvarnost je komplikovanija. Mnoge mame žele da rade“, objasnila je Džastin Roberts, vlasnica sajta Mum’s Net. „Da, možda nam nedostaje pićence posle posla ili pauze za ručak posle kojih ne stižemo da pokupimo mrve od sendviča jer žurimo u školu, ali većina roditelja uspeva da pronađe vreme za svoju decu i energiju da se fokusiraju na njih.“

„Možda je vreme da ’proteramo’ kliše o zaposlenim majkama koje grize savest“, smatra Robertsova.

Učesnice istraživanja koje nisu zaposlene priznale su da se ne osećaju dovoljno poštovano i da se plaše da će njihovo konstantno prisustvo razmaziti decu, a tek petina ispitanih je rekla da je  ispunjava isključivo život proveden u brizi o porodici.

„Srećna mama je dobra mama“, dodao je strateški direktor marketinške agencije „Sači i Sači“, koja je pomogla ovo istraživanje. „Neophodno je prižiti roditeljima dovoljno informacija kako bismo ih oslobodili pritisaka da budu uključeni u život dece koliko i nezaposlene mame.“

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica