Naučnici američkog Nacionalnog zdravstvenog Instituta otkrili su da lekari u SAD neretko propisuju aspirin ženama koje su doživele spontani pobačaj ili na svet donele mrtvorođenu decu, te žele da ponovo začnu. Ipak, stručnjaci još uvek nisu pronašli dokaze koji bi potkrepili stav da aspirin podstiče plodnost.

Zbog toga je Nacionalni zdravstveni Institut sproveo istraživanje u kojem je učestvovalo više od hiljadu žena s istim indikacijama. One su podeljene u dve grupe, pri čemu je jednoj grupi svakodnevno davana manja doza aspirina, a drugoj tablete čiji je krajnji cilj bio placebo efekat. Tokom narednih šest meseci, učesnice studije pokušavale su da ostanu u drugom stanju.

Rezultati istraživanja pokazali su da su žene koje su ranije, i to nedugo pre terapije aspirinom, doživele samo jedan spontani pobačaj u većem broju uspele da začnu. Reč je, pre svega, o učesnicama eksperimenta koje su bile trudne ne duže od četiri i po meseca u prethodnih godinu dana. Štaviše, čak 78 procenata ovakvih žena je zatrudnelo tokom istraživanja.

Ipak, i žene iz placebo grupe su u velikom broju ostale u drugom stanju – čak 66 odsto njih je začelo.

Autori studije smatraju da aspirin ubrzava protok krvi kroz matericu, čime se verovatnoće za začeće značajno povećavaju.

Priredila: Tamara Sorak