Norveški naučnici sproveli su istraživanje u kojem je učestvovalo 463 devojčice i 484 dečaka uzrasta između 15 i 18 godina s ciljem da ispitaju hipotezu da česta upotreba kompjutera smanjuje gustinu kostiju kod tinejdžera.

Kako se navodi u izveštaju studije, istraživači Univerziteta „Arktik“ nisu bili iznenađeni kada su utvrdili da dečacima kosti slabe nakon vremena provedenog ispred monitora kompjutera, kao ni podatkom da je kod ovakvih tinejdžera povišen indeks telesne mase.

Međutim, rezultati koji su predstavljali pravo iznenađenje za tim dr Ane Vinter pokazali su da, sasvim suprotno, devojčice koje provode između četiri i šest sati ispred kompjutera imaju veću gustinukostiju od dečaka koji igrajući igrice provode manje od jednog i po sata!

„Naši nalazi koji se tiču devojčica su intrigantni i definitivno zahtevaju dalja istraživanja, u okviru drugih studija i populacija“, priznaje dr Vinter. „Otkrića koja se tiču dečaka, s druge strane, jasno pokazuju da ’sedeći način života’ u periodu adolescencije može uticati na gustinu kostiju. To povećava rizik za pojavu osteoporoze ili nastanak preloma u kasnijem toku života.“

Prema statistici do koje je došla Međunarodna fondacija za osteoporozu, u proseku, jedan od petorice muškaraca starih više od pedeset godina doživeće prelom kosti koji je umnogome izazvan osteoporoze.

Priredila: Tamara Sorak