Početkom aprila stručnjaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti saopštili su da se broj ljudi koji se otrovao elektronskom cigaretom u prethodnom periodu znatno povećao - od jednog slučaja mesečno 2010. godine na 214 slučaja mesečno od početka ove godine.


Većina prijavljenih slučaja trovanja,koja podrazumevaju mučninu, povraćanje i iritaciju tkiva, su bila deca ispod pet godina, koja su gutala, inhalirala ili prosula nikotinsku tečnost na kožu.

Od septembra 2010. do februara 2014. godine bilo je 2.405 poziva zbog trovanja elektronskom cigaretom, a 16.248 slučajeva trovanja klasičnom cigaretom, piše Beta, a prenosi B92.

Elektronska cigareta ima komoru za čuvanje tečnog nikotina u različitim koncentracijama i mirisima. Tu cigaretu u SAD mogu da koriste i maloletnici. Svetska zdravstvena organizacija je 2008. godine upozorila da nema proverenih naučnih dokaza da je elektronska cigareta bezbedna i da pomaže pušacima da se odviknu od pušenja.

Elektronske, kao i klasične cigarete, oslobađaju nikotin, a koncentracija u isparenjima najčešće je identična onoj u konvencionalnim cigaretama.