Uprkos tome što psiholozi ističu koliko je važno da mališani na vreme nauče značenje reči "ne" i svega ono što neodobravanje i odbijanje podrazumeva, jedna mama iz Velike Britanije pronašla je novi princip vaspitavanja dece – tzv. "da" vaspitanje. To, u principu, znači da Pip i Džos, sinovi Bee Maršal, nikada neće dobiti zabranu – oni sami odlučuju kada je vreme za spavanje, da li će uraditi svoje domaće zadatke ili psovati.

"Na početku sam bila neka vrsta superdadilje", priznaje Bea. "Bilo je mnogo pravila i stalno sam govorila ’ne’. Zatim sam rešila da im narednih šest  nedelja nijednom ne kažem ’ne’ i sve se mnogo promenilo!"

Mišljenje stručnjakaLiz Frejzer, ekspert za roditeljstvo, ne slaže se s Beinim idejama o vaspitanju. Ona smatra da su deci ograničenja neophodna i da nije ružno reći im „ne“. „Ako ih ne naučimo disciplini i granicama kod kuće, biće im teško u školi i, kasnije, u životu. Jednog dana, neko će im odsečno reći „ne“, a oni neće znati kako da reaguju“, smatra Liz.

Međutim, iako su se određeni aspekti ponašanja Beine dece promenili na bolje, ovakav način vaspitanja nosi i određene rizike. Tako je Bea, nakon što je videla da je njen trogodišnji sin isekao kabl punjača za mobilni telefon, umesto da ga izgrdi i kazni, jednostavno svom sinčiću dala još predmeta sličnog oblika koje bi mogao da iseče. Nakon što je ova majka dvoje dece ispričala ovu priču u jednoj emisiji, svi prisutni su ostali zabezeknuti.

"Nisi mu rekla da to više ne sme da čini u budućnosti?", upitala ju je zbunjena voditeljka, dok je jedan od gostiju prokomentarisao: "Tako mogu da izgube život."

"Mislim da nisam", prisećala se Bea. "Moj odgovor je da, umesto toga, uvek budem tu za njih. Mislim da, umesto da im stalno nešto zabranjujemo, treba da pružimo deci znanja o granicama."

Pogledajte televizijski prilog o svakodnevnici ove porodice.