Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aktivne mame – aktivni mališani

Predškolci čije su mame izrazito aktivne i dinamične, i sami postaju takvi, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Studija koju su sproveli MRC Odeljenje za epidemiologiju i Centar za istraživanje Ishrane i aktivnosti Škole kliničke medicine Univerziteta u Kembridžu imala je za cilj da utvrdi u kojoj meri to koliko je majka fizički aktivna utiče na pokretljivost i dinamičnost njenog deteta.

U okvizu istraživanja, naučnici su posmatrali 554-oro dece stare četiri godine i njihove majke u periodu od sedam dana, a rezultati su pokazali da veza postoji i da je veoma jaka.

„Ukoliko bi se fizička aktivnost  uvela u svakodnevne aktivnosti majke i deteta, to bi koristilo oboma“, smatra autorka studije Ester van Sluijs.

Kako se navodi u izvešaju istraživanja, roditelji mališanima pomažu da postanu fizički aktivniji na tri načina: postavljajući sopstveni primer, podstičući decu da se aktiviraju prilikom odlazaka u park i tako što su aktivni s njima.

„Smatra se da su sva ova tri aspekta važna, ali je nauci još uvek nejasno kako su to majčina i detetova fizička aktivnost povezane“, ističe Van Sluijsova.

Priredila: Tamara Sorak

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica